“In The Fishtank” was een vooruitstrevende serie platen, geïnitieerd en uitgebracht door distributeur De Konkurrent. Artiesten waar De Konkurrent zich sterk verwant mee voelde werden uitgenodigd tijdens hun Nederlands tourschema en kregen twee dagen studiotijd. Er was alle vrijheid van expressie en repertoire, met verrassende resultaten. Nomeansno beet het spits af in 1996 met nieuwe versies van hun eigen nummers, plus een cover van The Residents.

Collaboratie

Veel bands kozen voor een samenwerking. De meest legendarische sessie stamt uit 2001, toen Sonic Youth in Amsterdam was op uitnodiging van het Holland Festival. Ze betrokken er de Amsterdammers van The Ex bij (die ook al meededen op de sessie van Tortoise in 1999) en Instant Composers Pool, het jazzcollectief met o.a. Han Bennink. Het werd een controversiële improvisatie, bewierookt en besmuikt.

De best gerepeteerde sessie was die van Motorpsycho met de blazerssectie van Jaga Jazzist. Twee acts in bloedvorm met een bizar goede set. Een cocktail van John Coltrane, Sun Ra en Pharaoh Sanders. Bij de samenwerking tussen The Black Heart Procession en Solbakken rolden er zomaar zes prachtige nieuwe nummers uit. Geen oeverloze improvisaties, maar afgemeten songs met een kop en een staart. Ze belandden zonder hun eigen identiteit te verliezen ergens in het land van The Bad Seeds en Morricone.Karate koos voor hun sessie een coverset, met vooral veel Minutemen, maar ook Bob Dylan, Billie Holiday, Beefeater en Mark Hollis. Isis en Aereogramme vielen niet alleen op door het fantastische studiogeluid, maar vooral ook door de indrukwekkende puurheid, ruimtelijkheid en emotionele lading van hun sessie. De liefde voor metal van beide bands, naast hun post-hardcore benadering, deed het fantastisch met de sfeervolle ambiance van de drie lang uitgesponnen songs. Niks geen keiharde sessie, maar juist eentje vol warmte en kwetsbaarheid. Hoewel de serie nooit officieel gestopt is, stamt de laatste release (Sparklehorse + Fennesz) alweer uit 2009.

Gram heeft onlangs een stapel vinyl uit deze serie gescoord. Dit is de complete lijst van door De Konkurrent uitgebrachte titels, inclusief links naar de items die Gram in de webshop heeft. We hebben van elke titel er maar een paar op voorraad dus wees er snel bij!

 1. Nomeansno (1996)
 2. Guv’ner (1997)
 3. Tassilli Players (1998)
 4. Snuff (1998)
 5. Tortoise + The Ex (1999)
 6. June Of 44 (1999)
 7. Low + Dirty Three (2001)
 8. Willard Grant Conspiracy + Telefunk (2002)
 9. Sonic Youth + I.C.P. + The Ex (2002)
 10. Motorpsycho + Jaga Jazzist Horns (2002)
 11. The Black Heart Procession + Solbakken (2004)
 12. Karate (2005)
 13. Solex + M.A.E. (2005)
 14. Isis + Aereogramme (2006)
 15. Sparklehorse + Fennesz (2009)
Review