Van 11 tot 25 mei 1970 verbleven Iggy Pop, Ron Asheton, Scott Asheton en Dave Alexander samen met producer Don Gallucci bij Elektra Sound Recorders in Los Angeles, om het legendarische tweede Stooges album op te nemen. De complete sessie is nu voor het eerst op vinyl verkrijgbaar in een tot 1970 exemplaren gelimiteerde boxset.

De uitputtende sessies, die jarenlang enkel op bootlegs naar buiten kwamen, droegen bij aan de mythe die the Stooges begon te omringen. Hoewel ze in hun korte bestaan nooit een uitgesproken verkoopsucces op hun naam schreven en platenbaas Jac Holzman openlijk verkondigde dat de energie van de band onmogelijk op plaat kon worden vastgelegd, geldt “Fun House” inmiddels als een hoogtepunt uit de rockhistorie van een band op zijn best. De erkenning liet lang op zich wachten, maar latere iconen als Johnny Ramone, Jack White, Nick Cave en Henry Rollins lieten zich vaak in lyrische woorden uit over de inspiratie die the Stooges hen boden om hun muzikale grenzen op te zoeken.


blank


Op de sessies is elk nummer van de plaat in alle takes te horen, waarbij je de band hoort zoeken, arrangeren en uiteindelijk loeistrak hoort spelen. Opener “Down On The Street” klinkt traag en sloppy bij take 1, maar is bij take 15 uitgegroeid tot het strakke, uptempo beest welke je kent van de originele plaat. “Loose” heeft maar liefst 28 takes nodig om tot het gewenste resultaat te komen. In de langere jams als “Dirt” en het atonale, met saxofonist Steve Mackay’s piepende saxofoon opgeluisterde “L.A. Blues” (met als werktitel “Freak”) roept het de vergelijking op met de ge├»mproviseerde jazz van John Coltrane en Ornette Coleman. Ook zijn diverse onuitgebrachte nummers en jams nu eindelijk op vinyl verkrijgbaar. Maar er zitten meer verrassingen in de box. Zo zit er een mix van “Down On The Steet” bij, waar destijds op verzoek van Elektra Records een typisch Doors-orgel is toegevoegd. Je weet niet wat je hoort!

Enkele maanden later, na de show op het Goose Lake festival op 8 augustus 1970, verliet Dave Alexander de band. Hij werd vervangen door Zeke Zettner, die slechts tien dagen later bas speelde op de “Fun House” releaseparty bij Ungano’s.Muzikaal op hun scherpst in 1970, ging het op het persoonlijke vlak minder goed met de bandleden die samen in een smerig kraakpand woonden. Drank was er altijd in overvloed en toen de harddrugs hun intrede deden, ging het bergafwaarts met de groep die ook bij hun inname van pillen en poeders de uiterste grenzen zocht. Daarbovenop werd “Fun House”, net als zijn voorganger, destijds geen commercieel succes. Elektra Records liet de band vallen en the Stooges waren genoodzaakt een pauze in te lassen. Enkele jaren later kwamen ze sterk terug met het door David Bowie geproduceerde “Raw Power”, de plaat die hun zwanenzang zou worden, maar dat is een ander verhaal.

Gram Vinyl verwelkomt vol trots #572 van de boxset in onze shop! Het item is eenmalig geopend om de inhoud te controleren en de bovenstaande film te maken. Ook doen we er nog een schepje bovenop en gooien we de CD van het bovengenoemde Goose Lake optreden erbij om de overkill compleet te maken. De Ungano’s show maakt ook deel uit van de vinyl box, samen met nog heel veel meer items en natuurlijk het compleet opnieuw geremasterde originele album. Klik hier voor meer info over deze prachtige, bijzondere box!

Review